Često nismo ni svesni koliko smo šećera uneli u organizam, jer ga ima i u namirnicama za koje to nikada ne bismo rekli. Negativne posledice toga su prekomerna težina, iscrpljenost, promene raspoloženja, dezorijentisanost, nesanica.
Dugotrajna konzumacija šećera dovodi do povećanog rizika od ozbiljnih bolesti, kao što su kardiovaskularni dijabetes, pa i rak dojke. Kada unosimo šećer, organizam ga koristi kao izvor energije. Količinu šećera koju ne potrošimo, taloži se u našem organizmu i povećava svoju količinu u krvi.
Najlakše bi bilo da prestanete da unosite šećer. Ali, za mnoge je to težak zadatak. Svako od nas ima manju ili veću potrebu za konzumacijom nečeg slatkog. Potpuni prestanak uzrokuje pad raspoloženja, depresiju i nesanicu. Iskusili ste to, zar ne?
Vreme je da očistite svoj organizam od šećera, a u nastavku vam nudimo i način kako to da uradite.
1.dan
Doručak: šolja ovsenih pahuljica sa semenkama, bademom ili bobicama ili kajgana od tri jaja
Užina: šolja oraha
Ručak: barena pileća prsa i jedna porcija bundeve, badema ili lagano kuvanog graška
Večera: pečurke i pečena riba ili losos i pečurke sa brokolijem
2. dan
Doručak: isti
Užina: šolja lešnika
Ručak: Tikvice sa paprikom i prelivom od limuna
Večera: grašak, kuvano povrće ili pečeni bakalar i tost
3. dan
Doručak: isti
Užina: šolja lešnika
Ručak: Pržena pileća prsa s dresingom od limuna ili piletina pečena u pećnici s crnim maslinama, majčinom dušicom i lukom.
Večera: supa sa lukom ili testenina s bosiljkom, pečurkama i umakom od paradajza (možete dodati i meso)