ZNAJU DA ZABOLE A NE TREBAJU NAM: Ovo su delovi tela koje maltene NE KORISTIMO!

Naočare za vid
pixabay.com

Nekada su važnu ulogu u našem organizmu imali svi delovi tela, ali to sada nije slučaj!

 

U budućnosti bismo čak mogli da izgubimo i mali nožni prst, jer nam ne treba pri hodanju, kažu stručnjaci!

Evo šta se nalazi u našem organizmu, a praktično ih ne koristimo!

UMNJACI

Koja je svrha umnjaka, osim zagorčavanja života nedužnim ljudima? Bolno ih je pustiti da se mukotrpno probijaju na površinu razmičući susedne zube, a bolno ih je i izvaditi. Nekada su bili korisni jer je ljudima trebalo više kutnjaka za žvakanje tvrdog povrća i mesa. Zbog napretka u pripremi jela i omekšavanju namirnica, umnjacima je značaj opao. 

SLEPO CREVO

Ovaj se organ, poznat i kao “apendiks”, nalazi kod tankog i debelog creva, ali ne igra nikakvu ulogu u probavi. Stručnjaci veruju da je slepo crevo učestvovalo u probavi kada se čovek hranio biljkama. Taj je organ i dalje važan kod biljojeda, ali je ljudima usled promene ishrane postao suvišan, piše “24 sata”.

KRAJNICI

Dugo se verovalo da je ovaj par organa beskoristan i da je samo izvor smetnje jer može da se upali. Lekari su tvrdili da krajnici ili mandule skupljaju bakterije i ostatke hrane pa ih je najbolje odstraniti. U novije vreme otkriveno je da krajnici stvaraju ćelije koje ojačavaju imunitet i tako pomažu u svladavanju bolesti. U prilog tome govori i istraživanje koje je pokazalo da ljudi bez krajnika češće traže pomoć lekara nego oni koji ih imaju. Navodno oni kojima su odstranjeni krajnici imaju veći rizik od gojaznosti.