Zobena kaša je najidealniji doručak koji sebi možete priuštiti

Zobena kaša
Pixabay

Jedna manja studija je pokazala da su osobe koje su tokom šest sedmica svakog dana jele zobenu kašu imale pad nivoa holesterola i smanjenje obima struka u odnosu na one koji su jeli istu količinu ugljenih hidrata, ali u vidu testenine u istom tom periodu.

 

Ovo je još jedan dokaz o tome da nisu svi ugljeni hidrati isti i da su neki vrlo korisni za naše zdravlje i izgled.

Zobena kaša nas duže čini sitima, pruža nam neophodna vlakna, a za razliku od dehidriranih žitarica punih šećera i proizvoda od belog brašna, telo zobenu kašu vari polako, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim.

Kada je reč o mršavljenju, profesionalni treneri Bob Harper i Ganar Peterson dele mišljenje u jednom – ugljene hidrate treba da unosite za doručak, jer se tad najefikasnije troše i ne talože se kao masne naslage.

Štaviše, pojedini nutricionisti savetuju da jutarnji obrok bude najbogatiji ugljenim hidratima, a da ih kasnije tokom dana unosite isključivo kroz voće i povrće izbegavajući žitarice i testenine.