Jedna manja studija je pokazala da su osobe koje su tokom šest sedmica svakog dana jele zobenu kašu imale pad nivoa holesterola i smanjenje obima struka u odnosu na one koji su jeli istu količinu ugljenih hidrata, ali u vidu testenine u istom tom periodu.
Ovo je još jedan dokaz o tome da nisu svi ugljeni hidrati isti i da su neki vrlo korisni za naše zdravlje i izgled.
Zobena kaša nas duže čini sitima, pruža nam neophodna vlakna, a za razliku od dehidriranih žitarica punih šećera i proizvoda od belog brašna, telo zobenu kašu vari polako, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim.
Kada je reč o mršavljenju, profesionalni treneri Bob Harper i Ganar Peterson dele mišljenje u jednom – ugljene hidrate treba da unosite za doručak, jer se tad najefikasnije troše i ne talože se kao masne naslage.
Štaviše, pojedini nutricionisti savetuju da jutarnji obrok bude najbogatiji ugljenim hidratima, a da ih kasnije tokom dana unosite isključivo kroz voće i povrće izbegavajući žitarice i testenine.