ZVANIČNA PREPORUKA: Evo zašto treba OTVORITI PROZOR DOK RADI KLIMA

Uprkos nošenju maski, zbog starosti i neodržavanja klime, ima autobusa koji prete da ugroze zdravlje putnika. O tome govori i studija Kineskog instituta.

Pixabay.com

U autobusu u provinciji Džejiang 24 putnika testirala su se na koronavirus. Nakon 90 minuta vožnje njih 19 je bilo zaraženo. Naučnici veruju da je klimatizaciona jedinica dozvolila prenos virusa širenjem virusnih kapljica pravo kroz autobus.

Neki klima uređaji uzimaju vazduh spolja i izbacuju ga ponovo, dok drugi, nazvani split jedinice, recikliraju isti vazduh, što se desilo u ovom slučaju.

Doktor Son Fun sa Singapurskog univerziteta naglašava da, ako je sistem star i neodržavan, bolje ga je isključiti nego širiti virus među putnicima.

Eksperiment je to dokazao i sa tim u vezi se treba ponašati.

Britanski stručnjaci su prošlog meseca upozorili da takve jedinice treba ili isključiti ili koristiti sa otvorenim prozorima kako bi se sprečilo širenje kovida 19. 

Kancelarije, bioskopi, pozorišta i drugi sadržaji u zatvorenom u Velikoj Britaniji moraju da imaju novo servisirane klima uređaje koji obezbeđuju istiskivanje svežeg vazduha.

“Promena filtera treba da bude bar na nedelju dana inače virus ostaje aktivan u sistemu. Dokle god je aktivan zaraza je moguća. Otvaranje prozora dok je klima uređaj uključen možda najbolji način da se smanji rizik”, kaže Henri Džeferson sa Instituta Britanija.

Preporučena strategija sada, ako imate jednu od ovih podeljenih jedinica, jeste da otvorite prozor i žrtvujete svoju želju za hladnim ili hladnijim okruženjem.

Ako ima malo vetra, pomeriće vazduh. Ako ne možete da otvorite prozor, isključite jedinicu, preporučuju stručnjaci.