ZVUČI NEVEROVATNO, ALI KAŽU DA DELUJE! Vakcina protiv korone U OBLIKU TABLETA

Vakcina protiv koronavirusa uskoro bi mogla da se koristi u vidu tableta i to u kućnoj varijanti, najavljuju naučnici koji bi uskoro trebalo da ih ispitaju u novoj kliničkoj studiji.

Tableta
Pixabay.com

Probni lek, nazvan Oravax, razvile su izraelsko-američka kompanija “Oramed Pharmaceuticals” i indijska kompanija “Premas Biotech”. Dve kompanije udružile su se da bi stvorile “Oravax Medical Inc.”, koja bi trebalo da kombinuje Oramedovu oralnu tehnologiju sa ekspertizom Premasove vakcine u cilju nastanka novog metoda vakcinacije protiv virusa kovid 19.

Pilot studija sprovedena na životinjama pokazala je da je oralna vakcina proizvela antitela koja stvaraju imunitet protiv virusa, tvrdi kompanija. Obećavajući rezultati postignuti su davanjem jedne Oravaks kapsule, izdvajajući ovaj lek od nekih drugih vakcina za koje su potrebne dve doze.

Prabuda Kundu, jedan od osnivača Premas Biotecha, rekao je indijskim medijima da bi primena vakcine bila “poput uzimanja vitaminske pilule” i da je “više od 100 odsto siguran da tehnologija deluje i obećava”. Rezultati preliminarnih testova na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu, dodao je Kundu, piše RT.

Vakcina u kućnim uslovima

Izvršni direktor Orameda Nadav Kidron rekao je da će oralni lek eliminisati logističke probleme koji su nastali usled masovne vakcinacije širom sveta, a da bi tablete mogle čak da se uzimaju i kod kuće.

Lek se može čuvati u frižideru, ali i na sobnoj temperaturi, čime se prevazilaze problemi sa tradicionalnim vakcinama, koje pre upotrebe moraju biti izuzetno hladne. Takođe, Kidron tvrdi da bi oralno davanje vakcine moglo da smanji pojavu neželjenih efekata.

Kapsule bi bile posebno korisne ukoliko bi vakcine protiv kovid 19 na kraju postale “preporučene godišnje kao standardna vakcina protiv gripa”.

VAŽNO JE VREME, ALI I… Evo šta sve treba da znate ako želite da PROVERITE ANTITELA