103 GODINE OD NAJSLAVNIJEG GOVORA U NAŠOJ ISTORIJI: Svaki Srbin na ove REČI zadrhti od ponosa

Iako se Srbija junački branila i odolevala čitavih godinu dana daleko nadmoćnijem neprijatelju, u oktobru 1915. godine situacija je postala gotovo neizdrživa. Nova ofanziva Austorugarske i njenih saveznika označila je početak sloma naše zemlje, ali je pre toga jedan čovek čitavom svetu pokazao kako se brani otadžbina. Bio je to major Dragutin Gavrilović.

Major Gavrilović
Wikipedia

Iako je Srbija celu 1914. godinu uspela da odoleva napadima Austrougarske, država je u jesen 1915. godine bila i materijalno i fizički istrošena. Saveznici su obećali pomoć, ali je ona bila neznatna, a neprijatelji su krenuli u novu ofanzivu nadirući preko Dunava i napredujući ka Beogradu.

Srpska prestonica se očajnički branila. Austrougarske jedinice su se utvrdile na samoj obali i neprestano bombardovale grad što je srpske položaje pretvorilo u hrpu ruševina, ali su hrabri branioci i dalje pružali otpor.

DEČAK SA SLAVNE SLIKE: Šest puta ranjavan, tri puta odlikovan, nakon rata je postao ČUVENI SRPSKI GLUMAC

Na današnji dan pre tačno 103 godine, oko 14.30 major Dragutin Gavrilović je prikupio borce koji su već danima branili Beograd i, ispred kafane “Jasenica” na Dorćolu, održao govor koji će ući u anale svetske istorije:

“Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”

I tako je počeo veličanstveni kontranapad vojske koju su svi već smatrali otpisanom! Karađorđeva ulica, okolina Kule Nebojše, prostor Donjeg grada i današnjeg Zoološkog vrta postao je poprište bitke do poslednjeg čoveka. 

Major Gavrilović je teško ranjen, a većina njegovih boraca je poginula. Austrougari su privremeno odbijeni, ali kraj se nije mogao izbeći.

U toku noći 8. oktobra oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanje preko Dunava, a odbrana Beograda više nije mogla da izdrži njihov nalet. Očajnička borba završena je 9. oktobra kada je austrougarska i nemačka zastava zavijorila na zgradi Starog dvora. Počela je okupacija Beograda u Prvom svetskom ratu.

100 DECE ZA 100 GODINA: Stari planinari poveli mlade NA KAJMAKČALAN! Od prizora sa vrha krenuće vam suze (FOTO)

Ipak, govor majora Gavrilovića ostao je u sećanju svih koji su preživeli ove strašne dane. On je preživeo povlačenje vojske preko Albanije, oporavak na Krfu i pobednički proboj Solunskog fronta. Doživeo je i da vidi pobednički ulazak i oslobođenje Beograda, grada koji je toliko voleo i za koji je bio spreman da položi život.

Nažalost, sudbina nije bila blagonaklona prema ovom heroju. Više o strašnoj sudbini koju je doživeo možete saznati KLIKOM OVDE!