JEZIVA TAJNA “DEKE IZ KRAJA”: Komšije ga znaju kao “finog gospodina”, a U SMRT JE POSLAO HILJADE LJUDI

Bela kuća saopštila je da je 95-godišnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Travniki u Drugom svetskom ratu deportovan danas u Nemačku, 14 godina pošto je sudija naložio njegovo proterivanje.

Beta/Kolaž

U saopštenju se navodi da je Jakiv Palij, koji je živeo u Njujorku, deportovan rano jutros.

Posle Drugog svetskog rada, Palij je krio svoju umešanost u pokolj Jevreja u koncentracionom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj i dobio dozvolu za ulazak u SAD tvrdnjom da je rat proveo kao seljak i fabrički radnik, preneo je AP.

POTEZ KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Žena koja je preživela AUŠVIC i Mengeleove eksperimente otkrila zašto je OPROSTILA NACISTIMA

Jakiv Palij kada je došao u SAD, Foto: Beta

Palij je mirno živeo u SAD do pre 25 godina kada su istražitelji došli do njegovog imena na spisku bivših nacista, a drugi čuvar u koncentracionom logoru je otkrio da Palij živi negde u Americi. Na saslušanju je istražiteljima priznao da je lagao da je bio seljak i fabrički radnik kako bi ušao u SAD.

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog “učešća u delima protiv jevrejskih civila” kao naoružani čuvar u Travniki. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Kvinsu zato što nijedna zemlja nije htela da ga primi.

Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima “vaš komšija je nacista”.

POSLEDNJI PREŽIVELI NACISTIČKI RATNI ZLOČINAC? Umro “računovođa” Aušvica Oskar Grening

Kuća u kojoj je živeo Jakiv Palij, Foto: Beta

Prema američkom ministarstvu pravde, Palij je bio u Travniki 1943, iste godine kada je oko 6.000 zatvorenika iz kampova i desetine hiljada drugih iz okupirane Poljske ubijeno. Palij je priznao da je služio u Travniki, ali je negirao da je bio umešan u ratne zločine.

Njegova deportacija je sledila posle višenedeljnih diplomatskih pregovora koje je, prema Beloj kući, podržao predsednik SAD Donald Tramp.

Zasad se ne zna šta će biti s njim u Nemačkoj pošto je tužilaštvo ranije naznačilo da izgleda da nema dovoljno dokaza da se podigne optužnica za ratni zločin.

Nacisti su umalo osvojili ceo svet, ali ovo je bio JEDINI GRAD U JUGOSLAVIJI KOJI JE ADOLF HITLER POSETIO (VIDEO)

Jakiv Palij, Foto: Beta

Palij je prvi deportovani nacista od 2009. kada je Nemačka pristala da prihvati Džona Demjanjuka. On je 2011. osuđen kao pomagač u ubistvu više od 28.000 ljudi. Umro je 10 meseci kasnije dok se razmatrala njegova žalba.

Američka javnost je tek 70-ih godina bi upoznata da su hiljade nacista došle u SAD posle Drugog svetskog rata. Po nekim procenama, u SAD se naselilo i 10.000 nacista.

Od tada je ministarstvo pravde SAD pokrenulo pravne postupke protiv 137 ljudi za koje se sumnjalo da su nacisti, od čega je 67 deportovano ili dobrovoljno otišlo. Od ostalih, 28 je umrlo dok je slučaj procesuiran, a devet je umrlo u SAD, iako je naložena deportacija, ali niko nije želeo da ih primi.