RASPUĆIN SA BROZOVOG DVORA: Misteriozni Hrvat, stvarni gospodar Jugoslavije koga se I SAM TITO PLAŠIO?

Estevan/Esteban Verde, Stevo Verdić, Steva Španac, Stevan, Brko, Jovan Kokanović, Stjepan Tomašković ili jednostavno Stevo… sve su to konspirativna imena i pseudonimi jednog čoveka čija je delatnost obeležila istorijat druge Jugoslavije.

Printscreen

Ivan Krajačić, poznatiji pod svojim konspirativnim imenom Stevo bio je političar, državnik, obaveštajac, komunista, svojevrsna “senka” vođe komunističke Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Wikipedia

Radio je u rudniku Lješljani od 1922. godine, gde je izučio zanat za alatnog mehaničara 1925. godine, te položio ispit za ložača “stabilnih strojeva 1926”.

Od 1928. bio je zaposlen u radionici Jugoslovenskih državnih železnica u Zagrebu, gde je primljen u SKOJ 1931. i u KPJ 1933. godine. Postao je član Mesnog komiteta KPJ 1934. godine i Pokrajinskog komiteta za Hrvatsku 1935. godine.

Na strani republikanaca, učestvovao je u Španskom građanskom ratu, gde je stekao neophodno ratno iskustvo, ali i čin kapetana.

– Od 1938. godine sarađivao je sa bezbednosno-obaveštajnim sistemom i “aparatom” Sovjetskog Saveza, a postoje tvrdnje da je saradnik pomenutih “tela” ostao do kraja svog života – ispričao je istoričar Ognjen Karanović na tribini “Ivan Stevo Krajačić – stvarni gospodar komunističke Jugoslavije?” održanoj krajem decembra u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

GROF KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE: Miloševića je zvao BANKARSKIM PACOVOM i bio i ostao ENIGMA TITOVE DRŽAVE

Krajačić nije pominjan samo kao agent ruske službe nego da ga je, navodno, i Randolf Čerčil vrbovao za saradnju s Englezima.

Posle završetka Drugog svetskog rata, drug Stevo je obavljao mnoge važne dužnosti u komunističkoj partiji i novoj jugoslovenskoj državi.

Prvi načelnik OZNE, Titov najbolji drug

Posle osnivanja Odeljenja za zaštitu naroda – OZNE 1944. godine, postavljen je za načelnika, a na toj dužnosti nalazio se i posle rata, do marta 1946. kada je, u činu general-pukovnika prebačen u rezervu i postavljen za ministra unutrašnjih poslova u Vladi Narodne Republike Hrvatske.

Bio je i predsednik Izvršnog veća Sabora NR Hrvatske i član Saveznog izvršnog veća. Od 1963. do 1967. godine nalazio se na dužnosti predsednika Sabora Socijalističke Republike Hrvatske.

– Gotovo svi Krajačićevi savremenici i ispisnici u rukovodilačkim strukturama Titove Jugoslavije, svedočili su na identičan način o njegovim specifičnim, ličnim i profesionalnim relacijama sa Brozom koje su prevazilazile okvire “uobičajene komunikacije” – navodi istoričar.

Reč je, pričalo se, bila o Titovom najboljem drugu, jedinom koji je pred maršalom smeo da digne noge na sto, obraća mu se potpuno neformalno i zaista jedini u Jugoslaviji “radi šta mu je volja”. Neograničeno poverenje u njega je imala i Jovanka.

TAJNA SA DEDINJA: Zašto je BAŠ JOVANKA postala Titova žena i kako to da sa njihovog venčanja NE POSTOJI NIJEDNA FOTOGRAFIJA?

Raspućin sa Brozovog dvora

Stevo je, tvrdi se, bio bahat i grub, njegova je uvek bila zadnja, a toliku slobodu pred najmoćnijim čovekom Jugoslavije neki pripisuju nikada proverenoj tvrdnji – da ga se Tito plašio.

O ovome je pisao i Vladimir Dedijer, nazivajući Krajačića “tvorcem Golog otoka, najmračnijom ličnošću naše povesti”.

– Njega se i sam Tito plašio. Zašto? On je od februara 1942. bio glavni rezident NKVD, kasnije KGB-a za Balkan – piše Dedijer.

Knjiga autora Borisa Rašete sa naslovom “Titov najtajniji agent”  objavljena pre nekoliko godina samo je zakomplikovala priču o već inače misterioznom čoveku. U njoj Krajačića zovu i “Raspućin sa Brozovog dvora”.

TITOV OMILJENI VIC: Bio je ZABRANJEN, ali Broz ga je OBOŽAVAO! Jednom ga je ispričao i Rusima, ali njima NIJE BILO SMEŠNO

– Kada se pročitaju detalji njegove biografije koji se u dobroj meri zasnivaju i na njegovim ličnim svedočenjima, stiče se utisak da je reč o osmišljenom holivudskom scenariju. Krajačić se, naime, prema nekim tvrdnjama, u Zagrebu kretao u domobranskim i ustaškim uniformama, slobodno ulazio u sedište  tajne ustaške policije, nije se krio – istakao je Karanović dodajući da je takvo ponašanje netipićno za jednog poverljivog obaveštajca.

Jedna od nikada proverenih glasina govori i to da je Ivan Krajačić 1945. godine sprečio ubistvo Alojzija Stepinca upozorivši ga da se na nekoliko dana sakrije nakon što je Josip Broz Tito naredio da se nadbiskup ubije.

Mirna starost i prirodna smrt

I posle 1967. godine, kada se povukao sa mesta predsednika sabora, a zatim i iz Centralnog komiteta SK Hrvatske, ostao je na odgovornim mestima i to sve do smrti 1986. čime je za šest godina nadživeo svog “druga” Tita. 

– Niko od njegovih saboraca, tokom njegovog života, a ni posle smrti, nije imao lepu reč o njemu. Posle svega, i dalje nam ostaje pitanje: ko je zaista bio Stevo Krajačić? – zaključio je Karanović na kraju tribine.