SAVETI MAJSTORA: Promenite ovo u svom domu i svaki prostor će postati FUNKCIONALNIJI

Odabir novog stana i kupovina znače rešavanje stambenog pitanja, ali tek nakon toga sledi njegovo uređivanje i pravljenje toplog doma.

Pexels.com

Potrebno je da unutrašnji prostor bude jednako lep i funkcionalan, tako da se u njemu osećate prijatno. Kvadraturu stana iskoristite na pravi način i svojim ukućanim obezbedite lep i ugodan boravak.

Neke stvari ne možete uvideti odmah nakon useljenja i kupovine nameštaja, već će biti potrebno određeno vreme da spoznate šta vam više ili manje prija.

U nastavku teksta saznajte kako da životni prostor uredite i maksimalno prilagodite sopstvenim potrebama na moderan način.

Dopunite kvadraturu stana jednostavnim trikom

Pojedini stanovi i kuće projektovani su tako da poseduju jednu ili dve velike terase, na uštrb kvadrature unutrašnjeg prostora. Ovakav raspored kvadrata je odličan tokom letnjih dana kada se više vremena provodi na otvorenom.

Reklo bi se idealno za ispijanje prve jutarnje kafe i sunčanje tokom vikenda.

  • Ali šta raditi u zimskom periodu kada ovaj prostor ostaje potpuno neiskorišćen?

Mnogi koji žele da iskoriste veliku kvadraturu terase odlučuju se za njeno zastakljivanje tako dobivši još jednu prostoriju više. Giljotina sistem za zastakljivanje pruža vam opciju da veoma pouzdano i bezbedno zastaklite svoju terasu i dobijete panoramski pogled iz topline sopstvenog doma.

Ovi i slični sistemi omogućavaju zadržavanje toplote i optimalnu temperaturu čak i tokom najhladnijih dana.

Takođe, tokom leta nećete ostati uskraćeni za topao večernji vazduh i prijatne noći za uživanje. Iskorišćavanje prostora na ovakav način podjednako je moguće u kućama koje vrlo često imaju i po nekoliko velikih terasa zbog stare i nepraktične gradnje.

Promenite pristup na koji gledate nameštaj

Minimalistički pristup u svakom smislu jeste moderno rešenje, naročito kada je u pitanju savremeni način uređivanja enterijera.

Za početak, savetujemo vam da prošetate kroz stan ili kuću, pregledate nameštaj, predmete, opremu, aksesoare i razmislite o tome šta vam je zaista potrebno. Davno je prošlo vreme kada se dekorisanje doma svodilo na pretrpavanje nepotrebnim sitnicama.

“Manje je više” – to je osnovni princip minimalizma i odnosi se na to da zapravo veća količina stvari stvara zabludu o popunjenosti prostora.

Odaberite one predmete koji imaju neku vrstu značenja za vas i rasporedite ih tako da svaki ima prostor za sebe. Tako će na bolji način doći do izražaja i adekvatnije popuniti prostor.

Pored ove dekorativne uloge sa efektima boljeg raspoloženja na ukućane, minimalistički pristup zasniva se i na funkcionalizmu. Unutar doma ostavite samo one uređaje koje koristite, dok ostale slobodno možete smestiti u podrum.

Prijatno osvetljenje za bolji osećaj unutar doma

Osvetljenje igra veoma važnu ulogu za bolje raspoloženje ukućana, pa je zato korisno znati kako efikasno možete manipulisati količinom svetla.

Više svetla znači:

  • bolje raspoloženje;
  • bolji nivo zdravlja;
  • pozitivniji stav.

Za sam početak, potrebno je analizirati sa koje strane i u koje doba dana sunčeva svetlost dopire do unutrašnjosti stana. Prema tome se i sami prilagodite.

Nabavite rolo, trakaste, rimske ili plisa zavese i tako obezbedite optimalan nivo svetlosti unutar doma. Takođe, od prozora sklonite sve velike predmete koji mogu sprečiti prodor svetlosti.

Tokom večernjih časova kada padne mrak je takođe potrebno pronaći adekvatno rešenje. Rasporedite osvetljenje u domu tako da svaki kutak ima svoj decentralizovan izvor svetlosti.

Izgebavajte upotrebu jednog lustera koji će se koristiti za celu prostoriju. Postavite LED osvetljenje tako da istaknete nameštaj i određene delove stana ili dekorativne lampe da ulepšate svoj kutak za čitanje.

Oplemenite stan biljkama sa višestrukim pozitivnim dejstvom

Život u gradu mnogima nameće nemogućnost provođenja više vremena u prirodi. Ukoliko i sami ne možete odvojiti makar jedan dan u nedelji za aktivnosti u prirodi, pokušajte da stan oplemenite sa što više biljaka.

Zelenilo u stanu ima višestruka pozitivna dejstva, pa je i sjajno rešenje za dekoraciju soba koje nisu pretrpane nameštajem.

Biljke takođe pomažu u povećavanju nivoa kiseonika unutar prostorije, tako što apsorbuju ugljen-dikosid. Međutim, vodite računa o tome da neke biljke rade po obrnutom sistemu tokom noći i oslobađaju ovaj štetan gas.

Zbog ovoga je najbolje odlučiti se za orhideje, sukulente i epifitske bromelije.

Zahvaljujuči pocesu transpiracije povećava se vlažnost u prostoriji što pozitivno utiče na suvu kožu, prehlade i upale grla. Naučna istraživanja su pokazala kako su biljke pogodne za pročišćavanje vazduha.

Uz pametan odabir određenih vrsta, nema razloga da i svoj dom oplemenite zelenilom i učinite ga boljim mestom za život.

Izbacite televizor iz dnevne sobe

Iako nam je tehnologija omogućava mnoge prednosti savremenog načina života, uređaji kao što je televizor mogu itekako poremetiti pažnju ukućana koje je često usmerena previše u njih.

Probajte sa izbacivanjem televizora iz dnevne sobe i pokušajte da se usmerite na svoje ukućane. Ovako ćete imati više prostora za razgovor i zbližavanje, dok će atmosfera unutar doma biti mnogo bolja.

Nadamo se da su naši saveti bili korisni i da ste čitanjem teksta dobili dobre  informacije o tome kako preurediti enterijer doma i učiniti ga lepšim mestom za život. Ništa vas ne košta da isprobate, pa ćete sami videti koliko vam odgovaraju preporuke.