Kako biste lakše isplanirali doček bebe, njene prve dane u domu i naravno, sam boravak majke u bolnici tokom i nakon porođaja, navodimo nekoliko stavki koje bi trebalo obezbediti pre samog porođaja.

Pripremite dom za bebu

Pre nego što se približi datum porođaja, postepeno pripremajte dom za bebino prisustvo. Možda vam se čini da to podrazumeva samo opremanje bebine sobe, ali nije baš tako. Evo šta sve treba pripremiti.

#1 Opremite bebin kutak

Kada je u pitanju bebi oprema online shop sa kvalitetnom ponudom može da vam pruži gotovo sve što vam je potrebno – od posteljina do dekoracije za bebinu sobu. Bez obzira na to da li ste za bebu pripremili jedan kutak u vašoj sobi ili zasebnu prostoriju, važno je da ona bude opremljena dečijim krevecem i posteljinom, komodom za presvlačenje i mestom za dojenje i igranje sa bebom, što može biti jedna sofa ili fotelja.

Ne zaboravite i na kadicu za kupanje bebe, koja će vam znatno olakšati ovaj proces, pogotovo ako niste ranije kupali bebu. Ovo su prioriteti za početak, a kasnije sobu možete upotpuniti dekorativnim detaljima i lepim igračkama pogodnim za najmlađi uzrast.

#2 Pelene, odeća i druge potrepštine

Ono na šta se često zaboravlja su praktične stvarčice za bebu koje će vam biti potrebne od trenutka kada je prvi put unesete u dom. Opremite se na vreme sa više paketa pelena, bebi šamponima, kremama, flašicama i odećom za novorođenče, tako da o ovim stvarima ne morate da razmišljate kada beba stigne.

#3 Prilagodite bebi druge prostorije u domu

Osim u svojoj sobi, beba će često boraviti i u dnevnom boravku i sobi roditelja, tako da je važno da svaka prostorija bude prilagođena najmlađem članu. Neka prostor uvek bude provetren i sa dovoljno svetlosti (ali ne previše), uz prostor za igru koji će bebi biti potreban već nakon par meseci. Ukoliko ste pušači, podrazumeva se da ćete svesti ove navike na minimum i primenjivati ih isključivo u prostorijama u kojima beba nikako ne boravi.

#4 Najavite prijateljima i rodbini raspored poseta

Iako važi pravilo da se novorođenče posećuje tek nakon mesec dana, jasno je da će vaši najbliži bebu posetiti i pre ovog perioda. Ipak, za mladu mamu nikada nije lako da tokom postporođajnog procesa dočekuje goste, pa budite slobodni da svojim najbližima i svima koji žele da vide bebu najavite kada biste želeli da se te posete dese.

Sasvim je u redu da date do znanja okolini kada ste raspoloženi za ovaj vid druženja, jer je prvi mesec svakako rezervisan samo za bebu i njene roditelje, tako da se niko neće naći uvređen ako neku posetu u prvom periodu odložite.

Budite spremni za porođaj

Važno je da budete spremni za sam porođaj, pa kada se datum približi, potrebno je spremiti sve ono što može biti potrebno tokom boravka u bolnici.

#1 Spremite prvu bebinu kombinaciju

Iako se buduće mame uglavnom fokusiraju na čin porođaja koji izaziva malo straha i treme, ne treba zaboraviti ni ono što sledi nakon toga – iznošenje bebe iz bolnice, za šta bi bilo lepo spremiti i jednu odevnu kombinaciju za novog člana porodice. Naravno, to treba da bude garderobica prilagođena tek rođenim bebama, koja će ostati lepa uspomena koja se čuva čitavog života.

#2 Neka torba za bolnicu bude spremna

U torbu za bolnicu bi trebalo da spremite nekoliko pidžama, donji veš i neseser sa najosnovnijom higijenom, ali i kozmetikom koja će vam biti potrebna za izlazak iz bolnice. Ne zaboravite da spakujete i svoju odevnu kombinaciju za izlazak iz bolnice, budući da će ovo biti jedan od najlepših događaja u vašem životu.

#3 Kupite ili napravite bebin dnevnik

Iako nije priorit, dnevnik za bebe jednog dana može biti vrlo lep podsetnik na najlepše trenutke u životu mladih roditelja. Nabavite ili od jednog rokovnika napravite dnevnik koji ćete voditi tokom trudnoće, gde ćete upisivati sve važne trenutke i satnice – počevši od odlaska u bolnicu, do priprema za porođaj, a nakon toga će naravno uslediti i prvi bebin osmeh i slični trenuci koje ćete želeti da zapišete.

Priprema za dolazak bebe ne predstavlja tako jednostavan proces, ali je sigurno najlepši u životu, koji se dešava uz mnogo sreće i entuzijazma. Zato uživajte u ovim trenucima i na vreme pripremite sve što može biti potrebno za uživanje sa bebom.loading...