IMATE SLUPAN AUTOMOBIL? Pet saveta šta još uvek možete da URADITE SA NJIM

Nažalost, saobraćajne nesreće se neretko događaju, a posledice mogu biti brojne. Havarisano vozilo jedna je od najčešćih.

Pixabay.com

Bilo da se nesreća dogodila usled naše ili tuđe nepažnje, neminovno je porazmisliti kakvom rešenju pribeći kako bismo minimalizovali štetu. U nastavku teksta saznajte šta je sledeći korak kada je reč o havarisanom vozilu i kako možete postupiti sa njim.

#1 Prodajte svoj havarisani automobil

Nakon udesa neophodno je postarati se za pomeranje havarisanog vozila sa puta. Brza intervencija šlep službe u Beogradu obaviće ovaj deo zadatka na profesionalan način. Ona će vam pomoći da bezbedno uklonite vozilo sa puta i odvezete ga u servis ili na neko drugo mesto koje vam odgovara, dok se ne oporavite od stresa i ne odlučite koji je sledeći korak koji treba napraviti.

Tek sada možete da razmišljate i o tome šta ćete dalje sa havarisanim vozilom. Ukoliko procenjujete da nema svrhe popravljati automobil, da je veće ulaganje nego korist, jedna od opcija kojoj možete pribeći jeste da automobil prodate kako bi neko iskoristio njegove delove. Ovakva prodaja poštedeće vas toga da samostalno rasklapate vozilo, dijagnostikujete koji delovi se i dalje mogu koristiti, a koji više nemaju funkciju i slično.

Potrebno je da oglasite automobil i sačekate da se javi kupac koji je zainteresovan i kome se isplati takva prodaja i nema sumnje da ćete se na ovaj način brže rešiti vašeg starog ljubimca na četiri toćka.

#2 Možete prodavati i pojedinačne delove svog havarisanog automobila

Osnovna prednost ovog vida trgovine havarisanim autom jeste što se vrlo često može uzeti više novca u ukupnom zbiru, nego kada se prodaje ceo auto. To se posebno odnosi na vozila koja su i dalje u široj upotrebi i postoji interesovanje za njihove nove delove, a jeftinija varijanta su polovni rezervni delovi, u poređenju sa novim.

Takođe je potrebno da napravite oglas za delove koje prodajete ili pak da odnesete u automehaničarsku radnju, tj. servis, i njima ponudite delove. Imajte na umu da treba da znate da rasklopite auto i izvadite funkcionalne delove, a da, ukoliko niste vični tome, a želite da ih ipak prodajete zasebno, morate angažovati nekoga ko će auto rasklopiti mesto vas i pomoći vam da realizujete ovu zamisao.

#3 Obratite se agenciji za otkup vozila

Ovo je takođe opcija koju imate na raspolaganju, a komforna je zato što predstavnici takvih firmi imaju jasnu predstavu o tome koji su sve modeli automobila traženi, te ukoliko imate model auta za koji niste sigurni kome je najbolje ponuditi ga, evo odgovora – agenciji za otkup.

S obzirom na to da je cilj svakog prodavca da dobije što veću svotu novca za auto koji prodaje, imajte u vidu da će vam agencija ponuditi iznos koji je približno odgovara stepenu dalje iskoristivosti vašeg automobila, te da u skladu sa tim i pravite planove, kako ne biste morali da se suočavate sa izneverenim očekivanjima.

#4 Kupite isti model auta i stari koristite za delove

Na našim prostorima nije retkost da čovek uzme dva ista modela automobila, od kojih jedan služi kao izvor rezervnih delova, a drugi je taj za koji se koriste delovi. Ukoliko auto nije potpuno havarisan, već postoji značajan deo sačuvanih rezervnih delova, ovo može biti veoma praktična i korisna ideja za unapređivanje kvaliteta jednog od ta dva auta, uvek uz svest o tome da postoji vozilo sa kog možete skinuti onaj deo koji vam je potreban.

Ova opcija omogućiće vam da ne morate da brinete kako se snaći za rezervni deo auta onda kada se vaš pokvari, nećete morati da čekate previše na nabavku novog, a i kada jednom uložite u model auta koji će vam koristiti za rezervne delove, to je jednokratno ulaganje, te nećete morati da se izlažete trošku svakog sledećeg puta kada vašem autu koji vozite zatreba zamena delova.

#5 Reciklaža – postoji i ova opcija za auto koji je havarisan

Ukoliko je reč o automobilu koji nakon havarije ima velika oštećenja, te je teško da uopšte postoje delovi koji bi se mogli iskoristiti, ili je pak reč o dotrajalom automobilu, jedna od opcija jeste i reciklaža.

Prednost ove opcije jeste u tome što možete reciklirati bilo koje vozilo ukoliko se za to odlučite, što znači i ono koje nije pretrpelo zanemarljiva oštećenja, a nije mali broj firmi koji pruža ovu uslugu, te nije teško realizovati ovu mogućnost. Mane ove opcije jesu u tome što nije baš naročito isplativa, tj. ne možete uzeti veću svotu novca za auto.

Naime, kako se reciklaža plaća po kilogramu, a cena jednog kilograma iznosi u proseku 15 dinara, za automobil prosečne težine od 700 do 800 kg, očekujte da ćete moći da uzmete oko 100e za vašeg dotrajalog ili havarisanog ljubimca na četiri točka. S obzirom na to da skoro svaka druga opcija od navedenih nudi mogućnost veće zarade, reciklaža je verovatno krajnje rešenje, za kojim se poseže onda kada nijedno drugo nije ostvarljivo.

Nadamo se da će vam predočene opcije, kao i njihove izložene prednosti i mane, pomoći da napravite adekvatan odabir one koja je najbolja za stanje u kom se nalazi vaš automobil, kao i da ćete uspeti da minimalizujete štetu odlukom za neko od ponuđenih rešenja za vaš automobil.