Patrijarh Pavle dobija SPOMENIK U BEOGRADU: Nalaziće se ispred Crkve Svetog Marka, a evo KAKO ĆE IZGLEDATI (FOTO)

Patrijarh Pavle koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine do smrti u novembru 2009, konačno će dobiti spomenik u Beogradu. Obeležje 44. poglavaru SPC-a biće otkriveno 15. novembra, na dan njegovog upokojenja, na platou ispred Crkve Svetog Marka. 

Wikipedia/MGB

Plan je da spomenik bude smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka. 

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

DA LI JE PATRIJARH PAVLE ZASLUŽIO DA BUDE SVETAC? Zbog ovih FOTOGRAFIJA neki smatraju da NIJE (FOTO)

Beoinfo

Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik  će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja, saopšteno je u komisiji.

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.

– Život, delo, pouke i njegove misli nagnali su me da se okušam u kreiranju, ne telesnog, već duhovnog bića našeg istinskog filozofa koji nas je učio da je smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom – rekao je Maleš dodajući da je pred njim bio izazov kako njegovo fizičko obličje da podredi duhu koji je isijavao mir i spokoj.

CIPELE PATRIJARHA PAVLA: Nosio ih je 30 godina, bile su dokaz njegove dobrote i KRILE JEDNU VELIKU TAJNU

Beoinfo

Podizanje spomenika blagoslovio je patrijarh Irinej, a iz SPC navode da je izbor lokacije koju je Grad predložio odličan zato što je kod crkve, u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima.

– Četrdeset četvrti poglavar Srpske pravoslavne crkve zaslužio je spomenik i na drugim lokacijama, jer je bio, a i dalje jeste sa crkvom i srpskim narodom. Obeležje njemu u čast je još jedna potvrda odlične saradnje grada i crkve – saopšteno je iz SPC.

Beoinfo

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, finansiraće „Atlas grupa”.

Obeležja “svecu”, kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju, a ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.