Srpska napredna stranka je ta koja će odlučiti hoće li posle vanrednih parlamentarnih izbora praviti vlast sama, ukoliko to bude mogla, ili će ići u koalicije. Ali, pitanje je da li je uopšte mudro da, u ovom vremenu, jedina snosi odgovornost za sve teške državne odluke.

 

Tako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorio juče na pitanje “Novosti” šta misli o javno promovisanom cilju naprednjačke koalicije – da na izborima osvoji većinu mandata kako bi mogla samostalno i u kratkom roku da formira novu vladu.

Kako biste sa vašim političkim iskustvom posavetovali nekadašnje stranačke saborce ukoliko se suoče sa tom dilemom?

Sve političke kombinacije doći će na “dnevni red” tek kada se završe izbori i kad vidimo rezultate. Ali, mislim da i rukovodstvo SNS treba dobro da razmisli da li je pametno u ovom trenutku da sve ostale stranke potisnu u opoziciju i tako ih praktično okrenu protiv sebe. I to je tema za analizu.

ALEKSANDAR VUČIĆ: “Lično ću prodavati karte Er Srbije za Njujork

Kako vam onda izgleda ovaj medijski rat između funkcionera SNS i SPS? Nagoveštava li se kraj trogodišnjeg saveza?

– Politička scena Srbije praktično je u predizbornom periodu iako izbori nisu još formalno raspisani. A kada počne kampanja, tada prestaju koalicije. Potpuno je prirodno da se sada svako bori za svoju poziciju na političkoj pozornici. Svi hoće što bolji rezultat i tu nema ništa neobično. Dakle, i ove čarke i razmirice su uobičajene.

 

Hoćete li aktivno podržati naprednjačku listu tokom predizborne kampanje, pošto ste do sada jedini predsednik koji je napustio stranku?

– Podržaću predizbornu listu SNS i želim im pobedu. Ne samo što ću podržati nego ću i pomoći koliko budem mogao. Nema niko bolji na političkoj sceni.loading...