PREMIJERKA NAJAVILA POPUŠTANJE MERA: Brojke stagniraju, evo kada da se nadamo OTVARANJU

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da bi sledeće nedelje moglo da dođe do popuštanja mera u borbi protiv suzbijanja korona virusa.

printscreen/youtube.com/RTS

– Nadam se da ćemo sledeće sedmice moći da popustimo mere – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1,3 miliona građana i da je revakcinisano 913.000.

– Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana preći milion vakcinisanih – rekla je ona u Skupštini Srbije.

Najavila je i uvođenje treće kategorije kada je reč o vakcinisanima.

– To su imunizovani, oni kojima je prošlo tri nedelje od revakcine. Takvih je trenutno 564.663, što je malo ispod 10 odsto punoletnog stanovništva. Svakodnevno se oko 10.000 ljudi prijavi za vakcinaciju preko eUprave. To je dobro, ali imamo i dosta punktova za vakcinisanje i bez prijave – rekla je Brnabić.

Takođe, najavila je da se situacija prati svaka dva sata, kako bi se znalo kakve mere treba da budu sprovedene.

– Postoje tri stvari koje imamo u vidu zdravlje ljudi, privreda i mentalno stanje nacije. Nadam se da ćemo sledeće nedelje moći da popustimo mere. Čini se da brojke stagniraju. Vadi nas vakcinacija, da nije toga imali bi i preko 10.000 zaraženih. U ovom trenutku je najvažnije da damo podršku zdravstvenim radnicima i to je sada najvažnije. Molim vas da poštujete mere – rekla je Brnabić.

Istakla je da će vakcinaciju dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju, a to je dodatnih 500.000 “Sinofarm” vakcina početkom aprila. Dodala je da se očekuje 5. aprila i dodatnih 106.000 “Fajzerovih vakcina”.

Kada je reč o daljoj pomoći privredi, Brnabić kaže da će već sutra u vladi biti održani sastanci sa predstavicima sektora koji su najviše pogođeni krizom, prenosi Tanjug.

Kazala je da su pokazatelji privednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji nego što se to očekivalo, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.

– Industrja nastavlja da raste i vidi se oporavak. To nas ohrabruje – dodala je Brnabić.

SRPSKI DOKTORI PREPORUČUJU: Ako ste preležali KORONU, evo kako treba da izgleda OPORAVAK kod kuće