TAJNA ROZE KOMPLETA koji je Džeki nosila kada je Kenedi ubijen: Poklonjen je muzeju ali uz jedan BIZARAN USLOV

Džeki Kenedi
Printscreen/popsugar

Kada je Džon Kenedi upucan u Dalasu, krv je uprskala roze komplet njegove supruge Džeki. Ipak, koja se priča krije iza ovog dela njene garderobe, malo je poznato!

Tog 22. novembra 1963. godine tadašnji američki predsednik Džon Ficdžerald Kenedi insistirao je da se ulicama Dalasa u predsedničkoj koloni provoza u automobilu sa spuštenim krovom, što je njegovom atentatoru olakšalo posao i uvrstilo ovaj dan u jedan od najtragičnijih u novijoj američkoj istoriji. Njegova supruga Žaklina Džeki Kenedi sedela je u tom trenutku pored njega u roze vunenom kompletu, koji je tako postao deo istorije.

Ovo se retko pominje! Ceo svet zna za ATENTAT NA KENEDIJA, ali ZAŠTO JE predsednik SAD uopšte bio u Dalasu?

Kenedi
Printscreen

Već tada poznata kao modna ikona, nikoga nije iznenadilo to što je i ovoga puta bila besprekorno obučena, ali ono što jeste je da je upravo ovaj kostim postao njen simbol otpora.

Naime, ona je odbila da ga skine čak i 24 časova nakon ubistva, a nosila ga je i kada je Lindon Džonson polagao zakletvu kao novi predsednik. Na njemu su bili vidljivi tragovi Kenedijeve krvi, a ona je rekla da na taj način želi da ubica “vidi šta je uradio Džonu”. Prema nekim izvorima bliskim ovom predsedničkom paru, njenom suprugu je od mnogih njenih “šanel” kostima, ovaj bio najomiljeniji.

DECENIJAMA SE NIJE ZNALO NI DA POSTOJI! Pogledajte snimak na kojem se vidi šta je KENEDI RADIO MINUT PRE ATENTATA (VIDEO)

Priča o roze kompletu je pala u zaborav kada se Džeki udala za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, a mnogima je ostalo da se pitaju šta se na kraju sa njim desilo.

Istina će možda iznenaditi mnoge, a u njoj je glavni akter Žaklinina i Džonova ćerka Elizabet, koja ga je donirala Nacionalnom arhivu 2003. godine, devet godina nakon smrti majke. Ovaj podatak ne bi bio nimalo iznenađujući, da ona nije postavila jedan uslov!

Čuveni originalni “Šanel” komplet roze boje, koji se sastoji od sakoa i suknje klasičnog kroja, a čije replike su u nekoliko filmskih i serijskih ekranizacija života Kenedijevih nosile glumice poput Kejti Holms i Natali Portman, ne sme da se prikazuje u javnosti do 2103. godine! 

Ostaje nam samo da nagađamo koji su bili razlozi Žaklinine ćerke Elizabet da sa ovakvom odredbom “uceni” Nacionalni arhiv, ali tek zabrana od 100 godina od momenta kada im ga je predala, i dalje traje.