Više od 20 godina jedan čovek je FOTOGRAFISAO HITLERA! Ono što je zabeležio mnogima se NEĆE SVIDETI (FOTO)

U Monpeljeu na jugu Francuske danas je otvorena izložba sa ambicioznim projektom otkrivanja izvora nacističke propagande preko fotogafija na kojima je prikazan Adolf Hitler u raznim situacijama.

Wikipedia/German Federal Archives

Izložba “Diktator u slikama” prikazuje prvi put 240 fotografija “Firera” koje je napravio Hitlerov zvanični fotograf Hajnrih Hofman, u periodu od 1924. do 1945.

– Ta izložba koja može da izgleda kao “političlki riskantna” zapravo je istorijska – rekao je direktor galerije Žil Mora i dodao da se nudi “politička refleksija u slikamana”.

Slikali su Hitlera U OVOJ POZI! Nakon što je VIDEO FOTOGRAFIJU firer je svima ZABRANIO DA NOSE OVU ODEĆU

Mora je rekao da je na organizovanju izložbe učestvovao Muzej Holokausta u Parizu.

– Hitler na početku političke karijere izbegava fotografe ali je kasnije shvatio važnost takve vrste predstavljanja javnosti i počinje da smišlja imidž šefa koji želi da nametne – rekao je kustos izložbe Alen Sajag i dodao da je Hitler ubrzo pronašao Hofmana, koji će mu dati vizuelnu formu koju je želeo.

Takav imidž je počeo da se stvara od 1924. do 1927. godine. Izložba predstavlja između ostalog, oko 40 fotografija iz 1927. godine na kojima Hitler radi na usavršavanju gestikulacije govornika u Hofmanovom ateljeu u Minhenu.

Takav konstruisani imidž se potom, kad je Hitler došao na vlast 1933. godine, prenosio na poštanske markice i razglednice, što je donelo dobru dobit fotografu koji je imao autorska prava.

Fotograf je kasnije slikao Hitlera kao “vođu nacije” sa scenama okupljenih ljudi koji ga obožavaju, do banalnih scena na kojima Firer nežno prilazi deci ili životinjama u cilju prikazivanja Hitlera bliskog narodu.

Neprepoznatljivi simbol užasa: Ovo je POSLEDNJA FOTOGRAFIJA ADOLFA HITLERA i pokazuje SAV OČAJ LUDOG DIKTATORA (FOTO)

Kustos izložbe je naveo da imidž Firera u središtu nacisitičkog režima nikada nije bila realna slika već konstruisana predstava i deo propagande koja kasnije postaje “vera”. Sajag je dodao da je cilj izložbe dekonstrukcija tog propagandnog mita oko Hitlera.

Hofman je posle rata 31. januara 1947. osuđen na deset godina zatvora i oduzeta mu je imovina. Međutim, izašao je iz zatvora u februraru 1950. i deo imovine mu je vraćen.