RAJ U KOMŠILUKU SRBIJE: Idealne lokacije NA MORU koje možete posetiti i zimi i provesti se FENOMENALNO

Dobro, možda nećete moći da se kupate, ali ovaj deo Jadrana nudi toliko toga lepog da vam plaža baš i neće mnogo nedostajati.

Dnevno.rs

Nekadašnja najsevernija jugoslovenska republika – Slovenija, ima obalu dugu svega 46 kilometara, ali verujte – svaki metar vredi videti!

Ovde se kriju ne samo privlačne plaže, luksuzni hoteli i raznovrsan noćni život nego i prilika da posetite male farme, porodične firme i domaćinstva u kojima se gostoprimstvo još uvek neguje kao deo tradicije, a stari recepti prenose sa baka na unuke i očeva na sinove. Zato, kada ih posetite imate osećaj ne da ste došli kao turista, već pre kao u posetu kod starih, porodičnih prijatelja.

Upravo to je suština FeelnTaste projekta koji teži da spoji turističku ponudi slavne jadranske rivijere sa ne tako poznatim ruralnim zaleđem u kojem se još uvek “živi po starom”. Projekat finansira Evropska Unija iz sredstava Evropskih regionalih fondova za razvoj i prekograničnu saradnju u okviru programa INTERREG Slovenija – Hrvatska 2014-2020.

Iz tih razloga, čak i da slovenačku obalu posetite u jesen ili zimu ovde ćete naći sadržaja da vaš odmor pretvori u pravo opuštanje i gastronomsko uživanje.

Evo nekih ideja za mesta koja možete uvrstiti u vaš obilazak slovenačkog primorja:

Portorož

Wikipedia/Dnevno.rs/Kolaž

Biser slovenačke Istre – Portorož, definitivno je najpopularnije turističko letovalište Slovenije. Interesantan je podatak da mnogi greše oko imena koje mesto nije dobilo po “luci Ruža” kako glasi bukvalni prevod, već po manastiru Santa Maria della Rosa koji se tu nekada nalazio.

Ideja za smeštaj?

Hoteli Lifeclass – lanac od šest vrhunskih hotela smeštenih u samom centru Portoroža nude nezaboravan provod, vrhunski smeštaj, zdravu mediteransku kuhinju, wellness, bazene i spa, a opremljeni su i za kongresni turizam. Dopustite da osetite nešto drugačije!

Koji god od šest hotela da izaberete, nećete se pokajati, a sadržaji su toliko raznovrsni da bukvalno nećete imati potrebu ni da napuštate kompleks. Naravno, ako ipak rešite da izađete, prednost hotela je što se nalaze u samom centru Portoroža i sve vam je na dohvat ruke.

Kako bilo, ovaj divni primorski gradić danas ima oko 3 hiljade stanovnika. Grad ima 3.000 stanovnika. U Portorožu postoji marina, kazino, veliki broj hotela, kongresni centar i nekoliko sportskih objekata. U blizini grada, u Sečovlju, nalazi se i aerodrom.

Pregršt luksuznih hotela, ali i onih za malo tanji džep, bogat sadržaj, mnogo zabave i provoda, čini Portorož idealnim za sve generacije. Za gastronome i vinokusce, u ovom mestu nalazi se pregršt restorana i vinoteka, gde možete uživati u savršenim ukusima najfinijih vina.

Pored brojnih turističkih atrakcija Portorož je koristan za zdravlje – lekovita svojstva mora i tamošnjeg vazduha, soli i blata iz solane pominju se već u 13. veku, a danas su ovde aktuelni banjski i lečilišni turizam, kao i “turizam punjenja baterija”.

SEVERNA KRALJICA JADRANA: Primorski gradovi iz bajke zbog kojih već ovog leta treba da POSETITE SLOVENIJU (FOTO)

Šta posetiti?

Wikipedia

Sečovaljske soline – danas su najveće priobalne močvare, a istovremeno i najvažniji slovenski lokalitet sa ornitološkog aspekta. Raznovrsnost vrsta ptica u ovoj oblasti, sa aspekta gneždenja i zimovanja mnogo je veća nego u bilo kom drugom uporedivom lokalitetu ove vrste, a površina od neverovatnih 650 hektara priža mogućnosti za neverovatne avanture. Obiđite ga i saznajte kako se na ovom lokalitetu već vekovima proizvodi najkvalitetnija so u ovom delu sveta jedinstvena i po tome što se u njenom nastanku koristi alga Petola.

Kmetija Mahnič – u romantičnom istarskom selu Dragonja, na farmi Mahnič, uživaće svi koji vole da dobru hranu zaliju kvalitetnim vinom i uživaju i jedinstvenom ambijentu. Jer, ovde ćete se opustiti uz zvuke istarske muzike i pogostiti se izvrsnim, domaćim vinima i specijalitetima istarske kuhinje.

Piran

Dnevno.rs

Od Portoroža do Pirana stiže se za 15-ak minuta prijatne šetnje, tik uz morsku obalu. Jedan od najviše fotografisanih gradova na Mediteranu, Piran je sačuvao svoj šarm pravog srednjovekovnog mesta, sa uskim ulicama i zgusnutim kućama gde se konopac za veš još uvek može videti kako ide od jednog prozora do drugog, a komšije piju kafu i ćaskaju svako u svom stanu, a opet dovoljno blizu.

Piran imao oko 6.000 stanovnika, devet crkava i više od 260 metara dužine očuvanih zidina nekadašnjeg srednjovekovnog grada. Pored predivne luke, prema mišljenju mnogih, najlepši deo Pirana je Tartinijev trg koji se nalazi u samom centru mesta. Pored statue Đuzepea Tartinija, na trgu se nalazi i rodna kuća ovog kompozitora.

LETUJTE KRALJEVSKI! Magične lokacije koja morate posetiti ako ove godine IDETE NA MORE U SLOVENIJU (FOTO)

A ako je ovo mesto koje prvo vidite po dolasku u ovaj gradić, onda treba da znate i ovo – za ljubitelje kulture, Piran je prava riznica – pregršt galerija, muzeja i živopisnih ulica okruženih autentičnim građevinama u kojima se još može nazreti duh starih vremena, čine ga pravim malim biserom Jadrana.

Šta posetiti?

Dnevno.rs

Padna – samo nekoliko minuta vožnje od Pirana odvešće vas do Padne, živopisnog seoceta u istarskim brdima. Ovo autentično mestašce danas je dom za oko 150 stanovnika koji se protiv zaborava bore – turizmom. Zato ovde sve vrvi od ljubaznih domaćina i malih porodičnih domaćinstava, a posebna atrakcija je Galerija Božidara Jakca, čuvenog slovenačkog umetnika koji je važio i za omiljenog Titovog slikara.

Domaćinstvo Padnjec – seosko domaćinstvo Padnjec nalazi se u centru Padne. Čitava porodica uključena je u pravljenje najfinijeg maslinovog ulja i to po tradicionalnom postupku koji se nije menjao vekovima. Ako najavite posetu, očekujte da degustaciju ulja prati i i gošćenje najkvalitetnijim domaćim proizvodima… tek da odavde, sve i da hoćete, ne možete da odete gladni.

Tonina hiša – jedinstveni muzej starog načina života u ovim krajevima. Reč je o kući u selu Sveti Petar iznad Pirana koja je nekada bila u vlasništvu bogate seljačke porodice. Ime je dobila po Toni, poslednjoj vlasnici koja je posed zaveštala gradu kako bi se tu napravio muzej. U prizemlju se nalazi mlin za masline sa svim alatima koji su se nekada koristili. Stambeni prostor na prvom spratu – kuhinja i spavaća soba opremljen je nameštajem i predmetima iz prvih decenija 20. veka i predstavlja svojevrsan trag u vremenu, ostatak starog način života usred modernog, turističkog kompleksa.

Restoran Na Burji, Nova vas – još jedno mesto koje gastronomi ne bi smeli da propuste! Restoran domaće kuhinje smešten u autentičnoj istarskoj kući i okružen prelepom baštom, posetiocima nudi najraznovrsniji izbor tradicionalnih jela. Njihova parola je – ponuditi gostima najbolje iz “zelene i plave” Istre. Sva hrana je organskog porekla, nabavljena od lokalnih proizvođača i ribara. Pravi raj za sve ljubitelje dobrog ukusa koji će ovde jesti mnogo, dobro i – zdravo!loading...