RENOVIRANJE DOMA: Evo šta treba da znate pre POSTAVLJANJA PARKETA u svom domu

Jedno od prvih pitanja sa kojima se susrećemo prilikom renoviranja kuće ili stana jeste koje podne podloge izabarati.

Parket
Pixabay.com

Mnogo je opcija za koje se možete odlučiti, ali ukoliko želite kvalitetne i postojane podne obloge koje će se lako održavati i dugo vam trajati, parket je pravi izbor za vas.

Naime, parket se izdvaja kao najkvalitetnija od svih podnih obloga, a pored svog kvaliteta i dugotrajnosti, takođe pruža mnoštvo estetskih mogućnosti.

Međutim, kao bi se uklopio u ostatak enterijera, dugo vas služio i očuvao svoju lepotu, potrebno je znati kako ga pravilno odabrati i postaviti, a potom i održavati. U nastavku teksta za vas smo pripremili kratak vodič o parketu, koji će vas obezbediti svim neophodnim znanjima.

Od čega zavisi cena parketa?

Puno je izdataka prilikom renoviranja stana, te je možda jedan od najbitnijih faktora na osnovu kojih biramo elemente svog novog doma upravo cena. Međutim, treba imati u vidu da se vrhunski kvalitet ne može dobiti po preterano niskoj ceni, te ukoliko želite podne obloge koje će vam dugo služiti, najbolje će biti da se odlučite za parket.

Cena parketa razlikuje se u zavisnosti od vrste drveta od koje se parket pravi. Najskuplje sirovine su orah i hrast, a zatim bagrem, jasen, trešnja i bukva. Takođe, biće potrebno da izdvojite određena sredstva i za postavljanje parketa.

Cena postavljanja parketa zavisi od brojnih faktora, kao što su kvadratura prostorije, vrsta parketa i stanje podloge na koju se lepi, da li je pre postavljanja potrebno skidati stari parket, kao i da li ste se odlučili za klasični ili gotov parket, lamelni parket ili brodski pod.

Dakle, osim samog postavljanja parketa, možda će biti potrebno skinuti stari parket i pripremiti podlogu, a na kraju i postaviti lajsne i odraditi završnu obradu parketa.

Parket – podna obloga koja se najbolje uklapa u svaki enterijer

Da li ste znali da finalni izgled parketa nije određen njegovim izgledom u prodavnici?

Za razliku od kuhinjskih i kupatilskih pločica kojima ne možete menjati izgled, prilikom obrade parketa postoje različite tehnike kojima mu možete promeniti boju, teksturu i sjaj, kako bi se on uklopio u vaš enterijer. Baš iz tog razloga, parket se smatra podnom oblogom koja se najbolje uklapa u različite stilove.

Nakon što je parket postavljen, na red dolaze tehnike završne obrade, a upravo mnoštvo ovih tehnika daje vam priliku da izgled parketa uklopite u dizajn ostatka prostorije.

Na primer, parket možete obojiti u različite nijanse kako bi se njegov izgled slagao sa nameštajem u prostoriji, za šta se koristi tehnika bajcovanja. Termičkom obradom menja se struktura drveta, a tehnikom patiniranja obrađuje se površinski sloj parketa kako bi on dobio prirodan i rustičan izgled drveta.

Takođe, tu su i četkanje i hoblovanje, dok lakiranje, uljenje i voskiranje parketa, osim što dodatno izražavaju lepotu drveta, podnim oblogama pružaju i zaštitu.

Kako održavati parket da vam dugo služi?

Svi mi želimo da nam parket što duže traje i lepo izgleda, pogotovo ako smo uložili puno novca u njega. Postoji nekoliko opštih smernica koje uvek morate poštovati, ukoliko želite da očuvate kvalitet i lepotu parketa.

Redovno usisavajte i čistite parket, kako biste sprečili nagomilavanje prašine i abrazivnih čestica koje ga fizički mogu oštetiti. Prilikom brisanja poda, korisitite poluvlažnu krpu, nikako velike količine vode.

Zadržavanje vode na parketu ga može trajno oštetiti, te je opšte pravilo da 15 sekundi nakon prelaska vlažnom krpom parket mora biti suv. Takođe, koristite blaga sredstva prilikom čišćenja parketa.

Zatim, zaštitie svoj parket prostirkama i otiračima pri ulaznim vratima i pored kuhinjskih elemenata i sudopere. Ukoliko slučajno prospete tečnost na parket, obrišite je što pre.

Ne izlažite parket direktnoj i jakoj sunčevoj svetlosti. Od grebanja nogarama stolica možete ga zaštititi tako što ćete na njih zalepiti filcane jastučiće. Nivo vlažnosti u prostoriji održavajte između 30% i 50%.

Kako osvežiti stari parket i kada je potrebno zameniti ga?

Kada parket postane star i izgubi svoj sjaj, a oštećenja postanu previše vidljiva, potrebno je izvršiti reparaciju parketa. Ona podrazumeva dve faze, a to su hoblovanje i lakiranje parketa.

Bitno je znati da se ne može svaki parket restaurirati. Ukoliko drvo više nije zdravo, a parket je isuviše tanak, tada je potrebno potpuno ga zameniti.

Međutim, ukoliko vaš parket dosada još nije bio hoblovan, velika je verovatnoća da će biti dovoljne debljine kako bi se reparacija izvršila. Hoblovanje parketa podrazumeva skidanje površinskog sloja parketa, nakon čega se on može obojiti, nauljiti i izlakirati, čime ponovo dobija svoj pređašnji izgled i pun sjaj.

U teoriji, moguće je i samo izbrusiti površinski sloj i prelakirati parket bez potpunog hoblovanja, ali u vrlo retkim slučajevima. Ukoliko je parket star, najbolje bi bilo izvršiti kompletan proces reparacije.

Ukoliko želite da vaš parket dugo zadrži svoj kvalitet i sjaj, pre svega potrebno je da odaberete kvalitetne podne obloge i unajmite profesionalnog i iskusnog majstora parketara. Nakon toga ga redovno i pravilno održavajte i na vreme pozovite majstora radi reparacije parketa.